SOS Zwerfhonden

0475703453 - info@soszwerfhonden.com
www.soszwerfhonden.com

Info

Zwerfdieren zijn een wereldwijd probleem. Niet alleen in België en Nederland zitten asielen overvol, maar bijvoorbeeld ook in Turkije, waar de Vlaamse Marina een opvang runt.

“Waarom een hond uit het buitenland adopteren, terwijl je er in België ook een uit het asiel kunt halen?”, horen we je al denken. Dat klopt, maar iedere hond die gered kan worden, is er al eentje minder die uitgehongerd op straat moet leven.

Marina runt samen met enkele vrijwilligers de opvang van de straathonden in Turkije. Dat doet zij met hart en ziel.

“Zwerfhonden lopen los op straat, zonder eten of drinken. Ze hebben last van allerlei ziektes en mankementen, soms zelfs omdat de honden bewust omver gereden worden. Ze worden ‘voor de lol’ geschopt, geslagen, verminkt en verwond. Ook de honden die door mensen worden gehouden, hebben het lang niet altijd goed. Vaak zitten ze vast aan een te korte ketting en krijgen ze geen voedsel, water of medische zorg. Dat terwijl ze de hele dag in de brandende zon liggen en nergens kunnen schuilen. Hun nekbanden zijn soms ook gemaakt van ruw touw, of zelfs ijzerdraad, en worden vaak niet aangepast als ze groeien. Daardoor hebben gedumpte honden soms diepe wonden en infecties."

In de opvang kunne zo’n 60 honden worden opvangen. Het stuk grond is in twee verdeeld: vooraan verblijven jonge of zwakke dieren, achteraan de gezonde en volwassen honden. Nieuwe dieren gaan eerst enkele weken in quarantaine omdat ze nog moeten worden gevaccineerd. Overdag lopen de honden er vrij rond zodat ze naar hartenlust kunnen spelen en ‘s avonds gaan ze naar een overdekte slaapplaats. Zo leren de honden onderscheid maken tussen dag en nacht én wordt het geblaf ‘s nachts vermeden.

De procedure om een hond uit het buitenland te adopteren verloopt iets anders dan in België. Het grote verschil is dat je de hond (meestal) niet op voorhand kunt zien, enkel op foto. Op basis van de info die je krijgt van de opvang kun je dan beslissen of de hond bij jou past. Vaak komt er eerst ook een medewerker bij je thuis langs om te kijken in wat voor omgeving de hond terecht zal komen.

Asielhonden zijn wel altijd medisch behandeld, d.w.z. ontvlooid, ontwormd, ingeënt, gechipt en gesteriliseerd of gecastreerd. Daarnaast krijgen ze een paspoortje mee met alle nodige gegevens om het land van herkomst te mogen verlaten.

Zin gekregen om een hondje te adopteren? Bekijk hier welke dieren uit Marina's opvang nog wachten op een warme thuis. Meer info vind je op de website www.soszwerfhonden.com